Z cyklu „Wszystko o pellecie” – odcinek 1: „Czym z jest pellet?”

Mimo rosnącej popularności pelletu, w przestrzeni publicznej wciąż pokutuje wiele mitów na jego temat, co dowodzi, że w tym zakresie niezmiennie potrzebna jest edukacja. Propagowanie wiedzy o tym ekologicznym paliwie to cel, jaki przyświecał powstaniu cyklu filmów pt. „Wszystko o pellecie”.

 

Czym jest pellet?

 

Czym jest pellet?  Na pytanie zawarte w tytule pierwszego odcinaka cyklu przygotowanego przez Magazyn Biomasa i Polską Radę Pelletu odpowiada Agnieszka Kędziora-Urbanowicz.

 

 

Audytorka systemów zapewniania jakości pelletu DINplus/ ENplus/ SNS/ SURE rozpoczyna od podstaw, czyli od definicji pelletu.

 

 

„Pellet sprasowana biomasa do postaci walca o charakterystycznych złamanych końcach, o określonej średnicy i długości” – wyjaśnia Agnieszka Kędziora-Urbanowicz.

 

 

Co istotne ekspertka zwraca uwagę na to, że pellet powstaje z pozostałości poprodukcyjnych czyli ze zrębki, trociny lub pyłu drzewnego, co rozwiewa wątpliwości co do produkcji pelletu z drewna pełnowartościowego.

 

Magazyn Biomasa razem z Polską Radą Pelletu przygotowały cykl krótkich filmów, których bohaterem jest pellet. Ekspert Agnieszka Kędziora-Urbanowicz w każdym odcinku przekazuje istotne informacje na temat tego ekologicznego paliwa, m.in. podkreśla korzyści, jakie płyną z wyboru pelletu, a także radzi, jak odróżnić pellet gorszej jakości.

 

 

W kolejnym odcinku: Z czego produkuje się pellet?

 

Źródło i fot.: Magazyn Biomasa